Следвайте Гласове в Телеграм  Парламентът прие решение за реализирането на проекта за

...
Следвайте Гласове в Телеграм  Парламентът прие решение за реализирането на проекта за
Коментари Харесай

Парламентът прие плана на Тагарев за купуване на американски бойни машини Страйкър за 1,376 млрд. долара

Следвайте " Гласове " в Телеграм  

Парламентът одобри решение за реализирането на плана за капиталов разход за „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада ”. Решението беше гласувано със 191 гласа, от които 134 гласа " за ", 55 - " срещу " и двама " въздържал се ".

Решението поддържаха депутатите от ГЕРБ-СДС, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи. С " въздържал се " гласоподаваха двама народни представители от " Българска социалистическа партия за България ", останалите гласоподаваха с " срещу ". " Против " бяха и депутатите от " ИТН " и " Възраждане ". 

В отчета на водещата комисия - по защита, се показва, че планът е обвързван с главния ангажимент на страната ни към груповата защита и се отнася до създаване на механизирана бригада от състава на Сухопътни войски. С неговата реализация ще се реализиране по-добра оперативна и техническа съгласуемост с армиите на страните членки на НАТО и ще се понижи сериозната взаимозависимост от страни отвън НАТО и Европейски Съюз в региона на въоръжението. 

С оферти план на решение за приемане на Проект за капиталов разход се планува придобиване на 198 броя бойни, разследващи и командно-щабни машини, специфични машини за нуклеарно, химическо и биологично разузнаване, за здравна евакуация, за инженерно обезпечаване, транспортни и евакуационни машини. От тях 183 са бойни машини от семейството " Страйкър " (Stryker). Останалите 15 са спомагателни камиони. Предлаганият период за произвеждане и доставка на машините е към 36 месеца от възлагането на контракта за произвеждане от страна на Сухопътните войски на Съединени американски щати. Началото на доставките е планувано за третото тримесечие на 2025 година, а краят им - за първото тримесечие на 2028 година. Основното количество от бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 и 2027 година, с ритъм на доставките от 10 машини на месец, се показва в отчета на комисията. 

Предложението съдържа благоприятни условия за индустриално съдействие, трансфер на технологии и основаване на качества в „ Терем - Холдинг “ ЕАД за асемблиране и ремонт на машини от семейството Stryker, разграничено на четири стадия, като един от стадиите планува създаване на качества за капитален ремонт на машините, качества за трансформация и премахване на бойни повреди, както и създаване на районен център за поддръжка на машините от семейството Stryker, с благоприятни условия за поддръжка на машините от Сухопътните войски на Съединени американски щати, основани в Европа, както и на други европейски страни. Предвижда се също включване на български компании в световната верига за доставки на General Dynamics.

Според импортирания от Министерския съвет Проект за капиталов разход ще са нужни финансови средства от порядъка на 1,376 милиарда щатски $ (2,504 320 милиарда лева, изчислени при курс на щатския $ $1=1.82 лева.) без Данък добавена стойност. От тях 1,210 милиарда щатски $ (2,02 милиарда лева без ДДС) за придобиване на 198 машини. Артилерийско и стрелково въоръжение е с планирана стойност 65 000 000 щатски $ (118 300 000 лева.), а управляеми противотанкови ракети Javelin са с планирана стойност 101 000 000 щатски $ (183 820 000 лева.). За вторите два плана занапред се чака през 2024 година Министерство на защитата да получи проектодоговори.

Съгласно плана за интернационален контракт BU-B-UCP, чиято ратификация ще бъде импортирана в Народното събрание след приемането на сегашния Проект на решение за приемане на Проект за капиталов разход, е планувано заплащането да се извърши за интервал от 5 години до 2027 година, като схемата за заплащане авансово е съгласувана с Министерството на финансите. За 2023 година е планувано по плана да бъдат разходвани 479 315 200 лева, се показва в отчета на комисията.

Инфо: Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР